Szafa mroźnicza z drugiej ręki

Prowadząc działalność związaną z żywnością (może być to gastronomia, handel lub inna) zawsze zmuszeni jesteśmy do posiadania i użytkowania szafy mroźniczej, lub szaf mroźniczych. Związane jest to przede wszystkim z:

  • ogólnymi wymogami sanepidu,
  • naszymi własnymi finansami (zepsute jedzenie kosztuje),
  • troska o klienta (jeśli klientowi coś się stanie, to raczej do nas nie wróci),

Szafy mroźnicze kosztują niemałe pieniądze, zatem ich zakup jest najczęściej poprzedzony całkiem sporymi poszukiwaniami, ale jest możliwość zakupów szaf mroźniczych, tańszych i równie niezawodnych jak nowe. Mowa tutaj o szafach mroźniczych po procesie regeneracji.

Co to jest regeneracja?

Proces regeneracji jest to inaczej odnowienie sprzętu, który był już  użytkowany, ale jest możliwe jego dalsze użytkowanie. W tym celu firmy regenerują maszyny, aby można je było w pełni sprawne odsprzedać lub wynająć kolejnemu klientowi (oczywiście po niższej cenie). Regeneracja w zależności od stopnia zużycia szafy mroźniczej może obejmować:

  • przegląd techniczny (jest to procedura standardowa),
  • wymiana czynnika chłodniczego,
  • odnowienie lub wymiana osłon i obudowy,
  • regeneracja układu elektrycznego, hydraulicznego lub pneumatycznego,

W efekcie otrzymujemy po całkiem przystępnej cenie w pełni sprawny produkt, który wcale nie wygląda na używany.