Syfon do wody sodowej?

Wyrażenie woda sodowa kojarzy się wielu ludziom z czasami PRL. Obecnie także jest ona dostępna tylko nazywamy ją po prostu wodą gazowaną. Kupujemy ją butelkowaną, a w lokalach gastronomicznych jest ona w powszechnym użyciu.

Woda sodowa w gastronomii

Woda gazowana jest wykorzystywana do przygotowywania wszystkich zimnych napojów. Jednakże w kawiarniach czy innych lokalach nie jest ona kupowana w butelkach ale wytwarzana na miejscu. Służy temu syfon do wody sodowej. Obecnie wykorzystywany jest ten mechanizm nie tylko do wody, ale także do wytwarzania zimnych deserów w postaci musów.

Postaw na jakość

Wybierając urządzenie warto zwracać uwagę na jakość jego wykonania i użyte w tym celu materiały. Aby cieszyć się z użytkowania syfonu do wody sodowej jak najdłużej najlepiej:
1. Wybierać produkty ze stali nierdzewnej – są wytrzymałe, higieniczne i lekkie,
2. Używać nabojów z gazem tego samego producenta co zakupiony syfon. Iglice urządzenia dostosowane są do materiału, z którego wykonany jest zawór. Niezgodność tych dwu parametrów może szybko spowodować uszkodzenie urządzenia.
3. Kupując naboje sprawdzać datę napełnienia i stopień uwalniania się gazu podczas przechowywania.

Jedno jest pewne. Jeżeli chcemy urządzenia wytrzymałego lepiej wybrać produkt lepszej jakości, z wyższej półki cenowej.