Profesjonalny syfon do bitej śmietany – co warto o nim wiedzieć?

Mało osób zdaje sobie sprawę z tego, ale syfon do bitej śmietany bez żadnego większego problemu można wykorzystać do przygotowania wielu innych produktów. Mowa tutaj między innymi o zimnych i ciepłych sosach albo rzadkich musach. Na rynku dostępne są również specjalne modele, dzięki którym można przygotować pyszne zupy i wiele innych gorących dań.

Gdzie sprawdzą się syfony do śmietany?

Profesjonalny syfon do bitej śmietany doskonale sprawdzi się nie tylko w domowej kuchni, ale również w porządnej restauracji i barze. Warto wspomnieć również i o tym, że oprócz samego syfonu do przygotowania bitej śmietany w wielu przypadkach niezbędne są specjalne naboje N2O, dzięki którym będzie można ubić śmietanę. Czołowi producenci oferują najczęściej naboje, które są wypełnione podtlenkiem azotu. Jak powszechnie wiadomo jest to w 100% bezpieczny dla zdrowia gaz, który dodatkowo posiada drogocenne właściwości konserwujące żywność. Z praktycznego punktu widzenia oznacza to, że przygotowaną bitą śmietanę, można przechowywać w lodówce nawet przez kilka dni. Do ubicia 0,5l śmietany wystarczy w zupełności jeden nabój N2O. 

Aluminiowy czy stalowy syfon?

Producenci mają w swojej ofercie sprzedażowej nie tylko stalowe, ale również aluminiowe syfony do śmietany, dlatego też warto dokładnie zapoznać się z poszczególnymi modelami. Kluczem do sukcesu jest zawsze to, aby dokładnie czyścić syfon do bitej śmietany, dzięki czemu ubijana śmietana zawsze będzie zdrowa. Najłatwiejsze w utrzymaniu czystości są oczywiście syfony ze stali nierdzewnej. Większość modeli można szybko rozebrać na mniejsze części i dokładnie umyć w zmywarce. Godne uwagi są również aluminiowe syfony do śmietany, które mają jedynie głowicę ze stali nierdzewnej. Aluminiowe syfony prezentują się bardzo okazale i mogą pochwalić się niską ceną, dlatego też cieszą się tak dużym zainteresowaniem.