Rady Pani Domu – jak właściwie przechowywać ciasto?

Stworzenie większości ciast wymaga wielu godzin pracy i poświęcenia. Zaangażowanie jest wprost proporcjonalne do stopnia trudności i skomplikowania ciasta. Niestety, nie każde ciasto zawsze się uda i nie zależy to tylko i wyłącznie od umiejętności mistrza cukiernictwa. Czasem jest to zupełnie niezależne od niego.

Zakres prac
Stworzenie ciasta obejmuje zwykle przygotowanie wszystkich składników, to znaczy doprowadzenie ich do wymaganej temperatury – zimnej bądź pokojowej, a czasem ciepłej albo gorącej. W różnych przepisach i różnych sekretach przekazywanych z pokolenia na pokolenie takie tajne wskazówki są obecne. Później przychodzi czas na ubijanie jajek, ucieranie masła i cukru, przygotowywanie masy na ciasto i przygotowywanie dodatków.

Jak właściwie przechowywać ciasto?
Pojemnik na ciasto ma za zadanie sprawić, by ciasto jak najdłużej zachowało swoją świeżość, wspaniały aromat i smak. Inaczej mówiąc: by wiele godzin pracy nie poszło na marne. Tylko właściwe przechowywanie upieczonego już ciasta zapewni, że następnego dnia będzie ono równie pyszne i tak samo jak dnia pierwszego, będzie cieszyć kubki smakowe domowników, gości i wszystkich innych, którzy będą tym ciastem poczęstowani. Nie ma sensu wkładanie ciasta po prostu do lodówki, na jakimś talerzyku czy w innej formie. Plastikowe pojemniki na ciasto, jak sama nazwa wskazuje, muszą być przykryte, aby izolować zapachy z pozostałej części lodówki.